Klaas de Vries

Klaas de Vries (geb. 1944) wordt beschouwd als een van de vooraanstaande eigentijdse Nederlandse componisten. Zijn werken werden in binnen- en buitenland uitgevoerd door o.a. het ASKO en Schönberg ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw, het Concertgebouw Orkest, het Residentieorkest, Holland Symfonia en het Rotterdams Philharmonieorkest, alsmede door diverse solisten zoals o.a. Harry Sparnaay, Walter van Hauwe, Ellen Corver en Janine Jansen.

In november jl. brachten de violiste Hebe Mensinga en Holland Symfonia o.l.v. Otto Tausk de première van zijn vioolconcert in de Haarlemse Philharmonie.
Sinds 1975 is hij als compositie- docent verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en hij vervulde gastdocentschappen in o.a. Den Haag, Amsterdam, Brussel (Ars Musica), Parijs, Moskou, Boston (New England Conservatory en Harvard), Tanglewood en San Francisco.

Tot twee keer toe (1982 en 1998) werd hem de Mathijs Vermeulenprijs toegekend. De laatste keer voor zijn muziekdramatisch werk A King, Riding dat in 1996 werd uitgebracht als coproductie van het Holland Festival en het vermaarde Brusselse operahuis “La Monnaie”.

Momenteel werkt hij aan een compositie op tekst van Paul Celan in opdracht van het RIAS- Kammerchor Berlin, een werk dat zijn eerste uitvoering zal beleven in de Philharmonie in Berlijn.

Het merendeel van zijn werken verscheen op CD en is te beluisteren in binnen- en buitenland via radio en TV.